Prūsiškas žodis
Visame žodyno tekste
Reikšmė
Vytautas Mažiulis, Prūsų kalbos etimologijos žodynas, 1-ojo leidimo 3 t. 193–194 psl.

noatis

noatis „nessel (Nessel) – dilgėlė“ E 291 nom. sg. fem. = pr. nɔ̄tis, t. y. *nātis. Jis, man rodos, suponuoja balt. (t. y. ne vien vak. balt., žr. toliau) *nāti- „dilgėlė“ < *„verpimo augalas“ < *„verpimas“ – sufikso *-ti- vedinį iš verb. balt.-sl.*(s)nā- „verpti, (tam tikru būdu) su(si)sukti“ (dėl visa to plg. s. v. etnīstis, plg. Persson Beitr. 813, 815), iš kurio bus atsiradęs ir to paties sufikso vedinys subst. sl. *nāti- „(tam tikras) susisukimas“ > *natь „susisukęs dalykas“ > lenk. nać „bulvienojai ir pan.“ ir kt. [dėl medžiagos žr., pvz., Vasmer ESRJ III 48t. (s. v. нати́на), Bezlaj ESS II 215]. Plg. Pokorny IEW I 759 [čia I ned- straipsnio, kuriame yra ir pr. noatis ir kt., pabaigoje randame pastabą: „s. unter (s)nē-“].
Su pr. nātis „dilgėlė“, be abejo, giminiuojasi subst. lie. noterė̃ (nõterė) „dilgėlė (Urtica); notrelė (Lamium)“, notrė̃ (nõtrė) „t. p.“, notrà (nótra) ir pan. [Būga RR II 692, LKŽ VIII 874tt., LKA I 167t. (ir Žemėl. Nr. 94)], la. nâtre „dilgėlė“, nâtra „t. p.“ ir pan. (ME II 702), suponuojantys matyt lie.-la. (balt. dial.) nāterē (*nāterā) „dilgėlė“; plg. Trautmann AS 385, Endzelīns SV 216, Fraenkel LEW 508.
Tame subst. lie.-la. *nāterē (*nāterā) bandoma ieškoti r-kamienio subst. lie.-la. (balt. dial.) *nāter- (Specht KZ LXII 253, Skardžius ŽD 306, Fraenkel l. c.; žr. ir s. v. cosy), pasiremiant ir lytimi lie. noterìs (Skardžius l. c.; žr. ir s. v. cosy); tik šita lytis nėra paliudyta (žr. Būga l. c., LKŽ VIII 874). Suponuojant sufikso *-ti- deverbatyvą balt.-sl. *nāti- (žr. anksčiau), 194 reikėtų manyti, kad ir tas (hipotezinis) r-kamienis lie.-la. (balt. dial.) *nāter- buvo deverbatyvas – sufikso *-ter- vedinys iš verb. balt.-sl. *(s)nā- „verpti, sukti“. Tačiau bėda yra ta, kad nėra baltiškų sufikso *-ter- deverbatyvų (subst.). Todėl manyčiau, kad subst. lie.-la. *nāterē (*nāterā) „dilgėlė“ yra ne r-kamienės kilmė̃s žodis resp. ne deverbatyvas, o tam tikras ekspresyvas (dilgėlė – piktžolė!) – ekspresyviai (pejoratyviai) pavartoto sufikso *-er- (giminaičio su *-ar-) vedinys iš subst. balt. *nāti- „dilgėlė“ (apie jį žr. anksčiau).

Papildymai / Komentarai

  • Bibliografijos papildymai

    Lit.: Derksen EDSIL 346; ESSJ XXIII 186t.; Larsson FsKlingenschmitt 363; Matasović EDPC 290; Matzenauer BKAS 93; Smoczyński SEJL 428.


    Rinkevičius Vytautas, 2013-04-01
Norite papildyti / pakomentuoti šį etimologijos žodyno straipsnį? Prašome prisiregistruoti.

Esamas vartotojas

Naujas vartotojas

Registracija bus patvirtinta per 48 valandas.