Prūsiškas žodis
Visame žodyno tekste
Reikšmė
Vytautas Mažiulis, Prūsų kalbos etimologijos žodynas, 1-ojo leidimo 3 t. 287 psl.

pirsten

pirsten „vinger (Finger) – pirštas“ E 115 nom.(-acc.) sg. neutr. = pr. *pīrstan (su nekirčiuotu pr. *-an, parašytu -en), kuris bei (masc.) lie. pir̃štas, la. pìr(k)sts „t. p.“ ir sl. *pьrstъ „t. p.“ (> s. sl. prьstъ „t. p.“ ir kt.) suponuoja subst. (o-kamienį, nom.-acc. sg. neutr.) balt.-sl. *pirstan „t. p.“ (žr. toliau). Pr. kat-mų (XVI a.) šnektose pr. *pirstan (neutr.) buvo matyt išvirtęs į *pirsts (masc.), žr. s. v. prēipīrstans. Žr. dar nagepristis.
Pr. (E) *pīrstan „pirštas“ laikė neutr. (o-kamieniu, nom. sg.) ir Trautmann AS 399 (ir liter.). Jam prieštaravo Endzelīns SV 227 (ir liter.), remdamasis tuo, kad minėti lie.-la. bei sl. žodžiai „pirštas“ yra ne neutr., o masc. Tačiau lie. pir̃štas bei la. pìr(k)sts, kurie yra masc., lengviausiai gali būti iš pirmykščių neutr. Sl. *pьrstъ, kuris – taip pat masc., kildintinas veikiausiai iš neutr. (Dybo Slav. akc. 20), t. y. iš subst. (neutr., nom.-acc. sg.) sl.(balt.) *pirstan (dėl jo fleksijos *-an > * žr. Mažiulis BS 86t. ir liter.).
Subst. (neutr.) balt.-sl. *pir̃stan „pirštas“, kurį geriausiai atspindi pr. (E) *pirstan „t. p.“ (žr. anksčiau), turbūt giminiuojasi su s. ind. pr̥ṣṭhám „nugara“ (< *„išsikišimas“) ir kt., žr., pvz., Trautmann BSW 220 (balt.-sl. pirṣta- „pirštas“ laikomas masc.), ME III 224, Vasmer ESRJ III 244, Fraenkel LEW 598, Pokorny IEW I 813, Mayrhofer KEWA II 338.

Papildymai / Komentarai

  • Bibliografijos papildymai

    Lit.: Derksen EDSIL 428t.; Mayrhofer EWA II 165t.; Smoczyński SEJL 464; Steinbergs LgB V–VI 27.


    Rinkevičius Vytautas, 2013-04-01
Norite papildyti / pakomentuoti šį etimologijos žodyno straipsnį? Prašome prisiregistruoti.

Esamas vartotojas

Naujas vartotojas

Registracija bus patvirtinta per 48 valandas.